Nederlandse Vereniging voor Allergologie

The Dutch Society of Allergology

Behandeling van EoE

Op dit moment kennen we drie soorten van behandeling. Dit zijn medicijnen, het oprekken van de slokdarm (dilatatie) en dieetbehandeling.

Medicijnen

Eerst wordt gestart met zuurremmende medicijnen (maagzuurremmers). Hierdoor wordt het maagzuur minder zuur wat minder irritatie van het slokdarmslijmvlies geeft. Bij een kleine groep patiënten zien we dat de ontsteking in de slokdarm hiermee ook verdwijnt. Deze groep patiënten hoeft niet verder te worden behandeld met ontstekingsremmende medicijnen. Wanneer dit helaas niet het geval is kunnen patiënten worden behandeld met ontstekingsremmende medicijnen. Deze ontstekingsremmende medicijnen onderdrukken het afweersysteem, waardoor de ontsteking minder wordt. We weten dat de ontsteking het beste lokaal (in de slokdarmwand) kan worden behandeld. Hiervoor worden topicale steroïden voorgeschreven. Dit zijn lokale ontstekingsremmende medicijnen die in vloeibare vorm worden ingenomen en zo een laagje kunnen vormen aan de binnenkant van de slokdarmwand. Wanneer de ontstekingsremmende medicijnen worden gestopt zien we vaak dat de ontsteking wel weer terug komt. Dit betekent dus dat deze medicijnen chronisch moeten worden gebruikt.

Dilatatie

Inmiddels weten we dat wanneer een ontstoken slokdarm niet wordt behandeld er littekens ontstaan aan de binnenkant van de slokdarmwand. Deze littekens kunnen uiteindelijk zorgen voor een vernauwing (stenose) in de slokdarm, waardoor het eten nog minder goed kan passeren. Wanneer de vernauwing zo erg is dat een voedselbrok hier nauwelijks meer langs kan is het soms nodig om de slokdarm op te rekken. Dit gebeurt tijdens een kijkonderzoek met behulp van een ballon. Het ballonnetje wordt gedurende een minuut opgeblazen. Meestal zijn er meerdere oprekkingen nodig verspreid over een periode.

 Dieetbehandeling

Medicijnen pakken de ontsteking lokaal aan. Hierbij is het alleen niet zo dat de onderliggende oorzaak van de ontsteking wordt behandeld. We weten inmiddels dus dat allergie voor bepaalde stoffen (allergenen) in onze voeding en in de lucht waarschijnlijk de ontsteking uitlokken. Helaas kan met behulp van een allergietest in het bloed of op de huid niet goed worden achterhaald voor welke voedingsgroepen patiënten met EoE allergisch zijn. Daarnaast is ook niet iedereen allergisch voor dezelfde voedingsmiddelen. Uit eerder onderzoek blijkt dat de meeste patiënten allergisch zijn voor de voedselgroepen tarwe en melk. Soja en ei lijken ook een belangrijke rol te spelen. Om voedselallergenen niet binnen te krijgen kunnen patiënten worden behandeld door middel van een speciaal dieet. Hierbij worden voedselgroepen vermijd in het dagelijkse eetpatroon. Helaas is dit lastig vol te houden en zijn er veel kijkonderzoeken nodig. Daarnaast is er ook een kans dat de patiënt niet allergisch is voor één van de geëlimineerde voedselgroepen.

Er zijn twee soorten dieetbehandeling: een elementair dieet en een eliminatiedieet. Bij een elementair dieet worden alle allergenen uit de voeding vermeden. Hierbij wordt het dagelijkse eten en drinken vervangen door een soort “astronauten drinkvoeding” (vloeibare voeding zonder allergenen). Een elementair dieet werkt goed tegen de ontsteking. Helaas is het dieet lastig vol te houden door de monotone smaak van de drinkvoeding en het gebrek aan vast voedsel.

Bij een eliminatiedieet worden de meest voorkomende voedselallergenen vermeden uit het dagelijkse voedingspatroon. Bij het Four Food Elimination Diet (FFED) worden de vier voedselallergenen melk, ei, tarwe en soja uit het voedsel geweerd. Dit dieet wordt regelmatig gegeven aan patiënten met EoE waarbij begeleiding van een gespecialiseerde diëtiste wenselijk is.