Nederlandse Vereniging voor Allergologie

The Dutch Society of Allergology

Tips en adviezen voor EoE patienten

Om ervoor te zorgen dat u zo min mogelijk last ervaart tijdens het eten van de maaltijd volgen hier een aantal adviezen:

–       Vermijd “vezelig” vlees zoals rundvlees. Wees voorzichtig met fricadellen. Deze kunnen als een spons werken en vast komen te zitten. Vaak passeert een hap kip, wild of vis makkelijker de slokdarm. Probeer daarnaast aardappelen, rijst of pasta smeuïg te maken met behulp van wat jus of saus. Rijst geeft vaker klachten dan pasta. Gepureerde of fijngesneden groenten zijn makkelijker door te slikken. Snijd rauwe groenten (rauwkost) heel goed fijn of blender het in de keukenmachine. Voeg een dressing toe. Wanneer rauwkost niet wordt verdragen, kook de groenten eerst. Hierbij is voornamelijk de structuur van het eten belangrijk. Voeding met een grove, droge of vezelige structuur zakt minder goed door de slokdarm en geeft dus meer kans op het blijven steken van een voedselbrok tijdens de maaltijd.

–       Wanneer u tijdens de maaltijd merkt dat een hap blijft steken is het vooral raadzaam om rustig door te blijven ademen. Probeer wat water te drinken of adem een aantal maal diep door zodat de voedselbrok spontaan kan passeren. Wanneer dit niet lukt kan het soms nodig zijn het lichaam te helpen door de voedselbrok proberen uit te braken. Wanneer dit ook niet lukt is het raadzaam contact op te nemen met de spoed eisende hulp. De voedselbrok moet dan met behulp van een kijkonderzoek worden verwijderd uit de slokdarm.

–       Wanneer u merkt dat u meer klachten ervaart bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen kunt u proberen deze producten te vermijden uit uw dagelijkse voedingspatroon. Wanneer u basis producten vermijdt, zoals melk of gluten, is het raadzaam een diëtist te raadplegen om de volwaardigheid te laten checken.

De voedselgroepen die bij de meeste patiënten meer ontsteking veroorzaken zijn: melk, tarwe of gluten, en minder vaak ei, soja, noten en vis/schelp/schaaldieren. Vaak merkt u echter geen klachten bij het eten van deze producten.