Nederlandse Vereniging voor Allergologie

The Dutch Society of Allergology

Dubbelblinde provocatie Paranoot

Paranoot in kruidkoek – dubbelblinde provocatie

100 gram paranoot = 15,0 gram eiwit (NEVO 2016/5.0); 1 paranoot weegt ± 2,7 gram; 100 gram recept levert 1,53 gram allergeen eiwit

Recept

Dubbeblinde provocatie recept Paranoot

* I.p.v. bloem en bakpoeder kan ook een gelijke hoeveelheid zelfrijzend bakmeel gebruikt worden.
** Pindaflavour en hazelnootflavour zijn te bestellen via de webwinkel: www.allergiesupermarkt.nl

Bereiding

  • Verwarm over op 160 graden Celcius.
  • Bekleed een muffinvorm met papieren muffins.
  • Weeg de ingrediënten af en vermeng de ingrediënten goed.
  • Gebruik een spatel/bolle kant van een lepel om alle klontjes van droge ingrediënten goed te vermengen.
  • Vul de vormpjes tot 1/2 cm onder de rand.
  • Bak de muffins 20 minuten op 160 graden Celcius.
  • Dek de muffins evt. af om Malliard reactie te voorkomen.
  • De muffins zijn max. 4 dagen houdbaar, diepgevroren max. 6 maanden houdbaar op -18 graden Celcius.

Doseerschema

Voor kinderen tot 12 jaar is stap 8a een leeftijdsadequate portie. Vanaf 12 jaar wordt de hoeveelheid van stap 8b aangeboden.

Dubbeblinde provocatie doseerschema Paranoot

Deze receptuur is dubbelblind gevalideerd in 2011: Vlieg-Boerstra et al, Validation of novel recipes for double-blind, placebocontrolled food challenges in children and adults. Deze receptuur is vrijgegeven voor niet commercieel gebruik conform de richtlijn voedselprovocatie (2015). Mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).