Nederlandse Vereniging voor Allergologie

The Dutch Society of Allergology

Dubbelblinde provocatie Pinda in kruidkoek

Pinda in kruidkoek – dubbelblinde provocatie

100 gram ontvet pindameel 12% vet = 51,67 gram pinda eiwit; 1 pinda weegt ± 0,8 gram; 100 gram recept levert 3,31
gram allergeen eiwit.

Recept

Dubbeblinde provocatie recept Pinda in kruidkoek

* Ontvet pindameel, 12% vet Golden peanut company, Alpharetta GA USA. Te bestellen via www.allergiesupermarkt.nl.
** Pindaflavour en hazelnootflavour zijn te bestellen via www.allergiesupermarkt.nl.
*** Receptuur is gevalideerd met Dethmers koekkruiden, vanwege beperkte verkrijgbaarheid vervangen door
speculaaskruiden van Dutch Spices.

Bereiding

  • Verwarm over op 160 graden Celcius.
  • Bekleed een muffinvorm met papieren muffins.
  • Weeg de ingrediënten af en vermeng de ingrediënten goed.
  • Gebruik een spatel/bolle kant van een lepel om alle klontjes van droge ingrediënten goed te vermengen.
  • Vul de vormpjes tot 1/2 cm onder de rand.
  • Bak de muffins 20 minuten op 160 graden Celcius.
  • Dek de muffins evt. af om Malliard reactie te voorkomen.
  • De muffins zijn max. 4 dagen houdbaar, diepgevroren max. 6 maanden houdbaar op -18 graden Celcius.

Doseerschema

Dubbeblinde provocatie doseerschema Pinda in kruidkoek

Deze receptuur is dubbelblind gevalideerd in 2011: Vlieg-Boerstra et al, Validation of novel recipes for double-blind, placebocontrolled food challenges in children and adults. Deze receptuur is vrijgegeven voor niet commercieel gebruik conform de richtlijn voedselprovocatie (2015). Mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).