Nederlandse Vereniging voor Allergologie

The Dutch Society of Allergology

Introductieschema Pecannoot

Dit introductieschema is bedoeld voor kinderen en volwassenen die nog nooit pecannoot hebben gegeten of het een lange tijd uit het dieet hebben gelaten. Het schema kan alleen gebruikt worden indien de diëtist, kinderarts of (kinderarts-) allergoloog thuis geen reactie of slechts een milde reactie verwacht.

Start onder de volgende omstandigheden:

  Introduceer niet  op een moment dat er sprake is van koorts, hoesten of benauwdheid, opvlamming van eczeem, binnen 3 dagen na een ernstige allergische reactie, of forse hooikoorts klachten.
  Start ‘s morgens op een doordeweekse dag met introduceren; zo kan er overdag gehandeld worden als er een reactie optreedt.
  Heeft u medicatie voor allergieën, bijvoorbeeld antihistamine tabletten/drank of een adrenaline-pen, leg deze dan binnen handbereik en controleer de houdbaarheidsdatum.
  Noteer het nummer van uw huisarts voor noodgevallen.

Uitvoering

U heeft met de behandelaar besproken bij welke stap u begint. Dit hoeft niet altijd stap 1 te zijn. Sla geen stappen over.

Er moet minimaal 1 uur pauze  zitten tussen de stappen. Als er in deze wachttijd geen reactie optreedt, kunt u doorgaan met de volgende stap. U kunt zelf het aantal stappen per dag bepalen. Meestal zijn 3-4 stappen per dag haalbaar; plan de introductie zo nodig over meerdere dagen.

Reacties

Een milde reactie  kan zijn: tinteling in de mond, keel of lippen, jeukende huiduitslag of roodheid in het gezicht of over het lichaam, milde zwelling in het gezicht zonder benauwdheid, buikpijn, spugen, diarree.

Een ernstige reactie  kan zijn: zwelling van tong, mond of gezicht met tegelijkertijd benauwdheid, een piepende in- of uitademing, herhaald braken of een verminderd bewustzijn.

Wat te doen bij reacties?

– Stop met de introductie, gebruik zo nodig medicatie.
– Neem bij ernstige reacties contact op met de huisarts of bel 112; uw behandelaar is niet altijd bereikbaar.
– Registreer: welke dosis de reactie uitlokt; de tijd tussen inname en het begin van de reactie; de duur van de reactie en maak indien mogelijk foto’s van de reactie om deze later aan de arts te laten zien.

Voorbereiding

Voor de introductie van pecannoot gebruikt u hele pecannoten als basis. De noten kunnen geheel, gevijzeld of gemalen geïntroduceerd worden.

Portioneer volgens de foto’s van het schema op de volgende pagina (op ware grootte). De noot kan eventueel vermengd worden met fruitmoes, in pap, op brood, in aardappelpuree, of in een maaltijd.

Let op!  Hele noten zijn niet geschikt voor jonge kinderen i.v.m. verstikkingsgevaar. Gebruik een vijzel of maal de noten na afmeten volgens het fotoschema.

Na afloop

Als het introductieschema zonder klachten is doorlopen kan de noot vrij gegeten worden.

Introductieschema pecannoot

>> Download de pdf Pecannoot – Introductieschema