Nederlandse Vereniging voor Allergologie

The Dutch Society of Allergology

Introductieschema Pinda

Dit introductieschema is bedoeld voor kinderen en volwassenen die nog nooit pinda hebben gegeten of het een lange tijd uit het dieet hebben gelaten. Het schema kan alleen gebruikt worden indien de diëtist, kinderarts of (kinderarts-) allergoloog thuis geen reactie of slechts een milde reactie verwacht.

Start onder de volgende omstandigheden:

  Introduceer niet  op een moment dat er sprake is van koorts, hoesten of benauwdheid, opvlamming van eczeem, binnen 3 dagen na een ernstige allergische reactie, of forse hooikoorts klachten.
  Start ‘s morgens op een doordeweekse dag met introduceren; zo kan er overdag gehandeld worden als er een reactie optreedt.
  Heeft u medicatie voor allergieën, bijvoorbeeld antihistamine tabletten/drank of een adrenaline-pen, leg deze dan binnen handbereik en controleer de houdbaarheidsdatum.
  Noteer het nummer van uw huisarts voor noodgevallen.

Uitvoering

U heeft met de behandelaar besproken bij welke stap u begint. Dit hoeft niet altijd stap 1 te zijn. Dit schema geeft meerdere keuzes in voedingsmiddelen, namelijk: hele pinda, pindakaas of pinda maischips. Er kan binnen dezelfde stap van voedingsmiddel gewisseld worden indien een optie niet bevalt qua smaak. Sla geen stappen over.

Er moet minimaal 1 uur pauze  zitten tussen de stappen. Als er in deze wachttijd geen reactie optreedt, kunt u doorgaan met de volgende stap. U kunt zelf het aantal stappen per dag bepalen. Meestal zijn 3-4 stappen per dag haalbaar; plan de introductie zo nodig over meerdere dagen.

Reacties

Een milde reactie  kan zijn: tinteling in de mond, keel of lippen, jeukende huiduitslag of roodheid in het gezicht of over het lichaam, milde zwelling in het gezicht zonder benauwdheid, buikpijn, spugen, diarree.

Een ernstige reactie  kan zijn: zwelling van tong, mond of gezicht met tegelijkertijd benauwdheid, een piepende in- of uitademing, herhaald braken of een verminderd bewustzijn.

Wat te doen bij reacties?

– Stop met de introductie, gebruik zo nodig medicatie.
– Neem bij ernstige reacties contact op met de huisarts of bel 112; uw behandelaar is niet altijd bereikbaar.
– Registreer: welke dosis de reactie uitlokt; de tijd tussen inname en het begin van de reactie; de duur van de reactie en maak indien mogelijk foto’s van de reactie om deze later aan de arts te laten zien.

Voorbereiding

Voor de introductie van pinda gebruikt u naar eigen keuze:
1) Hele pinda  (naturel of met chocolade zoals M&M’s pinda)
2) Pindakaas  met minimaal 85% pinda (bijvoorbeeld van Calvé, Albert Heijn pindakaas naturel of Aldi Helaes pindakaas)
3) Pinda maischips  (met 34% pinda, zoals Albert Heijn huismerk pindaflips of Jumbo pinda smikkels).

Portioneer volgens de foto’s van het schema op de volgende pagina (op ware grootte). De pindakaas kan eventueel vermengd worden met fruitmoes of gesmeerd worden op brood.

Let op!  Hele pinda’s zijn niet geschikt voor jonge kinderen i.v.m. verstikkingsgevaar.

Na afloop

Als het introductieschema zonder klachten is doorlopen kan de noot vrij gegeten worden.

Introductieschema - pinda
Introductieschema - pinda maischips

>> Download de pdf Pinda – Introductieschema