Nederlandse Vereniging voor Allergologie

The Dutch Society of Allergology

Klinische introductie Hazelnoot

Hazelnoot in kruidkoek – open provocatie

100 gram hazelnoot = 14,0 gram eiwit (NEVO 2016/5.0); 1 hazelnoot weegt ± 1,0 gram; 100 gram recept levert 1,43 gram allergeen eiwit

Recept

Klinische introductie - open provocatie - recept - Hazelnoot

* Gemalen en ongezouten hazelnoot kan vervangen worden door 100% hazelnotennotenmeel. Te koop bij Albert Heijn en via internet bij verschillende leveranciers o.a.De Notenshop – www.denotenshop.nl, Bas Boer noten 1974 – www.basboernoten.nl en Pit&Pit – www.pit-pit.com
** Pindaflavour en hazelnootflavour zijn te bestellen via de webwinkel: www.allergiesupermarkt.nl

Bereiding

  • Verwarm over op 160 graden Celcius.
  • Bekleed een muffinvorm met papieren muffins.
  • Weeg de ingrediënten af en vermeng de ingrediënten goed.
  • Gebruik een spatel/bolle kant van een lepel om alle klontjes van droge ingrediënten goed te vermengen.
  • Vul de vormpjes tot 1/2 cm onder de rand.
  • Bak de muffins 20 minuten op 160 graden Celcius.
  • Dek de muffins evt. af om Malliard reactie te voorkomen.
  • De muffins zijn max. 4 dagen houdbaar, diepgevroren max. 6 maanden houdbaar op -18 graden Celcius.

Doseerschema

Voor kinderen tot 12 jaar is stap 8a een leeftijdsadequate portie. Vanaf 12 jaar wordt de hoeveelheid van stap 8b aangeboden.

Klinische introductie - open provocatie - doseerschema - Hazelnoot

Deze receptuur is gepubliceerd in 2011: Vlieg-Boerstra et al, Validation of novel recipes for double-blind, placebo- controlled food
challenges in children and adults. Deze receptuur is vrijgegeven voor niet commercieel gebruik conform de richtlijn voedselprovocatie
(2015). Mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).